Reinigen, verzorging en impregnering van kleding & helm

 

Zodra de winter zijn intreden doet, worden veel motorrijders minder fanatieke rijders en staat de motor zomaar een paar maanden op stal. Dit is niet alleen een goed moment om de motor een goede onderhouds- en schoonmaakbeurt te geven, maar ook onze (leren)kleding en helm. Een leren pak kan nou eenmaal niet zomaar in de wasmachine en ruikt na die lange warme motorvakantie misschien niet meer zo lekker.

Hoe beter de kleding of de helm demontabel zijn, hoe makkelijker te reinigen. Dat kan iets zijn om bij de aanschaf rekening mee te houden.

 

 

 

 

Helm :

Buitenkant reinigen : 
Gebruik alleen water voor het reinigen van de helm. Een klein drupje zeepsop kan geen kwaad maar nooit schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld glassex. Mocht er veel vuil op de helm zitten zoals vliegen dan is het raadzaam om de helm eerst onder een natte doek te laten weken. Een zachte tandenborstel kan uitkomst bieden om de moeilijk bereikbare delen van bijvoorbeeld ventilatie openingen schoon te maken. Smeer af en toe het vizierrubber in met vaseline of vloeibare siliconen. Zo blijft het vizierrubber soepel en voorkom je uitdroging van het rubber.

Na het wassen kan je het helmvizier behandelen met een waterafstotend middel, water parelt er dan af door de windsnelheid.

Binnenvoering reinigen : 
Indien er sprake is van een uitneembare voering dan kun je die in een emmer water met een neutrale zeep schoonmaken (groene zeep). Wasmiddel kan evt. irritatie veroorzaken als je een gevoelige hoofdhuid hebt. Als de voering er niet uit kan dan adviseren wij om de binnenkant van de helm schoon te maken met een natte doek. In de productlijn van S100 kan je ook een goede interieurreiniger vinden.

Laat de helm bij kamertemperatuur drogen.

Voor wie eigenaar is van een Shoei helm: Je kunt je de moeite besparen. Tijdens de motorbeurs in Utrecht van 18 t/m 21 februari 2010 wordt jouw helm bij de stand van Shoei namelijk gratis grondig schoongemaakt en opgepoetst (van buiten). Deze service wordt gratis aangeboden.

 

Kleding : 
Of je nu met leer of textiel rijdt, alle motorkleding heeft onderhoud nodig. Niet alle middelen zijn daarvoor echter even geschikt. Sommige wasmiddelen kunnen de productspecifieke eigenschappen zelfs aantasten, met name als het gaat om kleding met ademende membranen, zoals Gore-Tex. Het gebruik van de juiste reinigings- en impregneermiddelen is dus cruciaal.

Er zijn producten voor de totale reiniging voor motorkleding-onderhoud: reinigen van leren motorpakken en motorlaarzen, producten die waterafstotend maken, producten die handschoenen soepel, waterafstotend èn stroef maken. Producten voor het wassen van technische onderkleding, ademende textiele kleding en producten die vervolgens zorgen dat de water- en vuilafstotende eigenschappen van de kleding worden hersteld.

Hier een aantal tips: 
Neem altijd alle protectors uit het te reinigen kledingstuk (vergeet de rug niet). Deze zijn meestal niet bestand tegen allerlei chemische reinigingsmiddelen.
De meeste membranen (Gore Tex, Drygate e.d.) overleven een normale wasbeurt in de maschine niet. Niet doen dus! Altijd op de hand wassen, of met speciale wasinstructies, en niet centrifugeren!
Er zijn speciale wasmiddelen voor kleding met membranen. Deze zeggen ervoor te zorgen dat het membraan blijft ademen en tevens verklevingen van het membraan te voorkomen.
Na het wassen het product opnieuw impregneren.

 

Lederen motorkleding :
Beschermende kleding van glad leer moet gedurende het seizoen regelmatig met een zachte borstel en/ of een vochtige doek schoon gemaakt worden. Hardnekkig vuil zoals ingedroogde vliegenresten kan je met water en een geschikt lederreinigingsmiddel (of een beetje groene zeep) verwijderen. Voor het reinigen van handschoenen en laarzen geldt hetzelfde. Regelmatig een complete reiniging zorgt ervoor dat het leder langer mee gaat. Motorkleding en handschoenen kunnen met een speciaal wasmiddel op de hand of zelfs in de machine gewassen worden.Speciale wasinstructies worden geleverd bij het product.

Leer nooit laten drogen bij een warmtebron! Dus niet op de verwarming of in de zon. Het kan dus wel even duren voordat je pak geheel droog is. Houd daar rekening mee. Je kunt je pak dus een aantal dagen na het wassen niet dragen. Na het reinigen, als het leer droog is, behandel je het leder met een verzorgingsproduct voor het verzorgen en onderhouden van glad leder. Deze verzorgt en impregneert het leder, zonder de porieën af te sluiten. De ademende eigenschap is een belangrijk kenmerk van motorkleding. Kleine kleurbeschadigingen kunnen weer hersteld worden.

Deze behandeling is ook geschikt voor het opbergen van de kleding voor de winterstop. Leer zal na behandeling met een impregneerproduct niet compleet waterdicht zijn, maar je zult de regendruppels in ieder geval een hele poos kunnen afweren. Motorkleding dient opgeslagen te worden in een droge omgeving met constante temperatuur (kledingkast).

Er wordt ook motorkleding aangeboden die gemaakt is van ruwleer (nubuck). Dat is in de regel rundleder, dat aan de nerfzijde lichtjes geschuurd is en een hele zachte vleug bezit. Nubuckleder is gevoeliger, kwetsbaarder dan glad leder.Dit leertype is moeilijker schoon te makenen verbleekt ook sneller.Daarom is het beter geschikt voor een "mooi-weer toertje", en het moet vaker worden schoongemaakt en verzorgd. Net als glad leder kan het probleemloos volgens de wasinstructie op de hand of in de machine gewassen worden. Ingedroogde vlekken eerst mbv een zachte borstel verwijderen. Voeg een speciaal product toe aan wat water en borstel hiermee het leder schoon. Pleksgewijze natte reiniging zonder dat de hele combi gereingd wordt kan vlekken veroorzaken. Dan beter met de Nubuck Gum of de borstel voorzichtig reinigen. Bij twijfel de combi in z'n geheel reinigen. Droog geworden zijn de leervezels verkleeft. Opgedroogd leder in lengte - en dwarsrichting uitrekkenen kneden en afborstelen, of 15 tot 30 minuten binnenstebuiten in een wasdroger zonder warmelucht koud laten draaien.Verzorg het leder hierna.Hierdoor krijgt dit kwetsbare leder de noodzakelijke voeding en de zeer belangrijke UV-bescherming.Voor de noodzakelijke impregnering van dit openporieëg leder is een behandeling met impregneerspray belangrijk.

Behandeling van membraankleding 
Veel motorkledingstukken moeten voorzichtig gereinigd worden, anders loop je het risico de functionaliteit te beschadigen. Wees voorzichtig met het laten reinigen van motorkleding door stomerijen e.d. Voor membraankleding (Gore Tex, Sympatex etc.) heeft u een speciaal wasmiddel nodig. Dit wasmiddel is geschikt voor textielkleding, zuivere leren kledingen voor een textiel-leder-mix met een membraan.De handelswijze is dezelfde als bij glad leder: Eerst schoonmaken en dan wassen met een speciaal product dat hiervoor geschikt is. De beschermende werking van de membraan blijft onaangestast. Het gewassen textiel voor het samenvoegen volledig drogen, maar nooit in de droogtrommel. Aan te bevelen is na het wassen de bovenlaag van de textiel met speciale impregneerspray in te spuiten. Zo werkt niet alleen het membraan, maar ook de bovenkant van de stof waterafstotend.