Tips voor veilig rijden


 

 • Vermijd het constant blijven rijden naast een ander bewegend voertuig. Je weet nooit wanneer deze van rijstrook verandert in jouw richting zonder duidelijk voorteken. Als het niet mogelijk is afstand te creĆ«ren en je genoodzaakt ben ernaast te blijven rijden, zorg dan dat je afremt en terugvalt in je eigen rijstrook, zodat als de auto toch plotseling over de lijn in jouw rijstrook komt te rijden, je niet door hem geraakt wordt. Rijd dus altijd alsof je onzichtbaar bent voor anderen en houd rekening met de fouten van anderen.

   

 • De volgende tip valt in dezelfde categorie, maar met nog meer risico: vrachtwagens. Enorme voertuigen, waarvan de bestuurder weinig zicht heeft op het overige verkeer, die je absoluut moet zien te vermijden. Zou zo'n voertuig een klapband krijgen naast je, dan ben je de controle over je motor kwijt. Houd er rekening mee dat vrachtwagenbestuurders lang op de weg zitten en vaak niet al te fit meer zijn, wat invloed heeft op hun rijgedrag. Vermijd het rijden achter vrachtwagens, busjes of aanhangers die hun lading kunnen verliezen. Ook sommige automobilisten vervoeren vrachten die niet alleen hun zich belemmeren, maar met gevaar op jouw weghelft te vallen.

   

 • Vaart minderend verkeer. Het kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen als je ineens beseft dat het verkeer voor je plotseling afremt. Dit kun je vermijden door je snelheid op tijd aan te passen, goed rekening te houden met het verkeer voor je en vooral: afstand bewaren! Soms is het beter om je toevlucht tot de berm te zoeken als je achterligger niet in de gaten heeft dat de rij voor je aan het afremmen is. Kijk in dat geval goed uit voor grind, zand en andere zaken die zich in de berm kunnen bevinden.

   

 • Kijk goed uit of de auto die in tegenovergestelde richting jou tegemoet rijdt, daadwerkelijk afslaat, zoals aangegeven door zijn richtingaanwijzers, voordat jij voor hem afslaat.

   

 • Rijd nooit aan de grens van je maximum kunnen. Oftewel: ben je in staat met een bepaalde snelheid door een bocht te cruisen, ga er dan net iets onder zitten, zodat je reserve overhoudt voor onverwachte situaties. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor je boven je kunnen moet handelen. Zorg er daarom voor dat je net onder je 'maximale vermogens' zit om ook dat onverwachte te kunnen behappen. Noem het defensief rijden, een ontsnappingsroute hebben of reserve opbouwen. Iedereen begrijpt wat we hier bedoelen. Toch tegen je limiet rijden? Asfalt happen...